Több mint ötven neves közéleti személy a TTIP ellen

Budapest, 2015. július 3. ?  A transzatlanti kereskedelmi egyezmény, a TTIP elutasítására szólította fel az európai parlamenti képviselőket, a magyar kormányt és az Országgyűlést több mint ötven véleményformáló értelmiségi. 
Júniusban elhalasztották az Európai Parlamentben (EP) a TTIP-vel kapcsolatos állásfoglalásról szóló vitát és a szavazást. A levél kezdeményezői a várhatóan jövő héten tartott szavazás előtt szeretnének nyomást gyakorolni a dokumentummal a magyar EP-képviselőkre és szeretnének hozzájárulni a TTIP-vel kapcsolatos társadalmi párbeszédhez. 
Mellékeljük a magyar európai parlamenti képviselőkhöz eljuttatott nyílt levelet.
* * *
Tisztelt Európai Parlamenti Képviselő! 
Alulírottak megütközéssel tapasztaljuk, hogy az Európai Bizottság e földrész lakói nevében olyan egyezségre készül az Amerikai Egyesült Államokkal és Kanadával, amely a legdurvább módon sérti az európai civilizáció három alapelvét: a kulturális sokféleséget, a társadalmi igazságosságot, és a demokratikus jogállam rendjét. Nem hallgathatunk tovább, kötelességünknek tartjuk, hogy tiltakozzunk! 
A transzatlanti kereskedelmi egyezmény (TTIP) a tervek szerint feljogosítja a befektetőket, hogy pereljenek bármely országot, amely vállalkozásaik jövedelmezőségét veszélyeztető jogszabályokat léptet életbe. A befektető-állam vitarendezés (ISDS) tervezett szabályai szerint ezt ráadásul az igazságszolgáltatás nemzeti és nemzetközi intézményrendszerét megkerülve tehetik: magánbíróságok előtt szerezhetnek érvényt keresetüknek. A közszabadságot a terv egészen leplezetlen módon rendeli alá egyes üzleti befektetők szabadságának. A népképviseleti intézményeket gyakorlatilag megfosztja a joguktól, hogy bármely természeti, kulturális vagy szociális érdek védelmében üzleti vállalkozásokat korlátozzanak. Míg az utóbbiak messzemenő kiváltságokban részesülnek, velük szemben a helyi közösségek, a munkavállalók, a természetvédők gyakorlatilag védtelenné válnak e szerződés hatályba lépésének pillanatától kezdve. 
Európa felelős vezetői nem vállalhatnak kötelezettséget a szélsőséges társadalmi igazságtalanság védelmére! Nem foszthatják meg a helyi társadalmat az önvédelem törvényes eszközeitől! Ha megteszik, a népek élni fognak az ellenállás jogával, melyet minden demokratikus alkotmány biztosít a törvénysértő hatalommal szemben. 
A szerződés, melynek előkészítése évek óta a legnagyobb titokban folyik, ?egységes szabályozás? címén azt is megtilthatja, hogy a résztvevő országok piacaiktól távol tartsanak bármely terméket vagy eljárást, amelynek forgalmazását egy másik aláíró ország hatóságai már engedélyezték.  Európában azonban a szabályok és a szokások sokfélék, mert sokféle nép, sokféle kultúra él együtt kontinensünkön. Mi, alulírottak azt akarjuk, hogy ez továbbra is így maradjon. Ez a sokféleség ugyanis az európai civilizáció fejlődésének és fennmaradásának záloga. 
Ezért 2,3 millió európai polgártársunkkal egyetértve csatlakozunk a 477 európai szervezet által kezdeményezett Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezéshez, [1] amely a transzatlanti kereskedelmi paktumról folyó tárgyalások felfüggesztését, e piszkos alku végleges elutasítását követeli.  Elvárjuk, hogy a magyar kormány, az országgyűlés és a magyar választók által delegált európai parlamenti képviselők minden tőlük telhetőt tegyenek meg, hogy ne lépjen hatályba ez a nemzetállamokat a multinacionális cégeknek kiszolgáltató kereskedelmi egyezség. 
Budapest, 2015. július 2. 
Ángyán József, agrármérnök, az MTA doktora Bagi Béla, agrármérnök Balanyi Zoltán, szobrászművész Bardócz Zsuzsa, biokémikus, az MTA doktora Bencsik János, terület- és településfejlesztő szociológus Békefi József, matematikus, informatikus Béres Tamás, teológus Boda Zsolt, társadalomkutató Bogár László, közgazdász Csath Magdolna, közgazdász, egyetemi tanár Czakó Gábor, író Czeller Gábor, agrármérnök, biogazda Fábry Sándor, előadóművész Farkas Ádám, szobrász Farkas István, környezetvédő Fidrich Róbert, környezetvédő Fóti Péter, oktatáskutató Fülöp Sándor, környezetvédelmi ügyvéd Gulyás János, filmrendező, operatőr Gyulai Iván, ökológus Hegyi Zoltán Imre, költő Hossó Andrea, közgazdász Kajner Péter, közgazdász Kardos-Horváth János, zenész Karsay Eszter, református lelkész Kiss Boldizsár János, tanár Kiss Csaba környezetvédelmi jogász Kiss Károly, közgazdász, társadalomkutató Kollár István, egyetemi tanár Kükedi Zsolt, helyi gazdaság- és közösségfejlesztő Lányi András, író Lukács András geofizikus, környezetvédő Márai Géza, agrármérnök, címzetes egyetemi tanár Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere Mudry Péter, szerkesztő-rendező Nagy Balázs, őstermelő Náray-Szabó Gábor, kémikus, akadémikus Puzsér Róbert, kritikus, közíró Rodics Katalin, biológus Róna Péter, egyetemi tanár Roszík Péter, agrármérnök Schneller István, építész-urbanista Schmidt Hajnalka, táj- és kertépítész mérnök Szakolczai György, közgazdász, egyetemi tanár, professor emeritus Szilágyi Péter építő mérnök Takács-Sánta András, ökológus, egyetemi docens Tanka Endre, jogász, az MTA doktora Újszászi Györgyi mérnök, környezetgazdász Vass Csaba, egyetemi tanár Varga István, közgazdász Varga Zoltán Sándor, ökológus, az MTA Doktora, professor emeritus Vásárhelyi Judit, tanár Victor András, főiskolai tanár Vida Gábor akadémikus, professor emeritus     
[1] https://stop-ttip.org/alairas
* * *
Üdvözlettel:-- FIDRICH RóbertMTVSZ/FOE Hungarydrotlevel/email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

­
This website is protected by RSFirewall!, the firewall solution for Joomla!